van Turkije naar Griekenland
Blijf op de hoogte en volg Rob & Annemarie
26 Juli 2015 | Griekenland, Kálamos
26 juni zijn we enkele reis gevlogen naar Turkije met ieder exact 40 kg aan allerlei spullen voor de boot. En dan moet je echt denken van theelepeltje tot aluminium steun voor de bijboot. Het was best nog wel een gepuzzel om op afstand te bepalen wat wel / niet mee moest.
De eerste dagen hebben vooral in het teken gestaan van intensief weg-op- en inruimen. We hebben zeker tien 80 liter vuilniszakken van de boot afgedragen aan te oude, vieze of onnodige spullen. Een heerlijk voldaan gevoel. En na werkelijk alle hoekjes, gaatjes, kastjes, richels, vloeren enz grondig schoongemaakt te hebben (Ik begrijp opeens die uitdrukking 'schoon schip maken' heel erg goed) en alles ingericht met eigen spullen, begon de boot steeds meer als van ons te voelen.
Onze nieuw gemaakte zeilen bleken toch nog niet helemaal op maat, dus ons eerste tochtje was richting de stad Tourkistries alwaar de zeilmaker huist. Echt belangstelling voor het Turkse landschap hadden we nog niet; het ging er nog vooral om de boot zo reisvaardig mogelijk te maken. Wel merkte ik al (wat Rob ook voorspeld had) dat de boot een stuk stabieler zeilt dan onze vorige boot; wat mij betreft een belangrijk pluspunt:)
Na zoveel mogelijk puntjes op de i (zeilen, bijboot, technische zaken) vertrokken we op 4 juli richting het eiland Kos in Griekenland. Nog wel even spannend of we de boot zonder meer ingeklaard zouden krijgen in de EU (gelukkig zat Griekenland daar nog steeds in), maar Rob bleek alles administratief supergoed voorbereid te hebben, dus uiteindelijk gaf dat geen enkel probleem.
Op 5 juli arriveerden Kees (broer van Rob) met z'n zoon Feri. Met hen hebben wij een prachtige tocht westwaarts gemaakt langs diverse Griekse eilanden met de meest ongerepte en romantische baaien, stadjes en pittoreske haventjes. De Grieken zijn overal even aardig en relaxed. Nergens valt iets te merken van de crisis, het leven rolt gewoon door. Bij navraag geven ze allemaal aan dat de mensen die het geld in de zak gestopt hebben niet meer in het land zijn, en dat de gewone Griek hiervoor moet betalen.
Qua zeilen is de Middellandse zee hollen of stilstaan. De eerste week hadden wij vooral keiharde wind (tot windkracht 7) maar omdat het allemaal rond en tussen de eilanden plaatsvindt, ontstaan er niet de bijbehorende golven. Op een gegeven moment wen je er aan en leerden wij ook vertrouwen dat de boot dit wel aan kon.
Na ruim een week pittig zeilen arriveerden we met nul wind in Athene waar we nog precies genoeg tijd hadden om met elkaar de Acropolis te bewonderen alvorens Kees en Feri terugvlogen. Het was erg gezellig zo met z'n vieren. En voor Rob was Kees ook zeer helpend bij het oplossen van allerlei technische problemen (hierin beteken ik vrij weinig). Het is daarna altijd even een beetje katterig om met z'n tweeën achter te blijven.
Inmiddels zijn wij verder gescharreld van Athene door het Korinthisch Kanaal (+/- 3 km lang kanaal dat de Peloponnesos scheidt van het vaste land) en de golf van Korinthe naar de Griekse eilanden in de Ionische zee. Hier zullen we nog een paar dagen verblijven en dan beginnen we aan de grote oversteek ( 250 mijl = circa 48 uur non stop zeilen) naar Sicilië. Maar dat horen jullie dan de volgende keer.
Veel liefs van ons.
26 Juli 2015 - 17:04
Fieke En Koos:
Lieve Annemarie en Rob,
Fijn om van jullie te horen ! Lekker, kunnen we nog een beetje meegenieten op afstand.
Hier staan de kratten opgestapeld in de gang, klaar om de boot te vullen met zooi voor 4 weken wadden. Het is goed dat we niet ieder een kleerkast hebben aan eigen zijde, want dan zou de Hollander voortdurend naar één kant hellen.
We hebben er zin in, zijn er ook totaal aan toe. Vooral de laatste maand heeft ons redelijk gesloopt: vooral werk dat af moest (Koos) en voor mij (Fieke! schrijven is waarschijnlijk een vrouwenzaak) een volgende reorganisatie die er toch wel inhakt. Hoewel: ik heb net een brief gekregen dat ik in verband met mijn naderende verjaardag vanaf 1 augustus 2,5 uur extra vrij krijg per week. Toch een mazzeltje.
We waren natuurlijk van plan om gisteren al te vertrekken, maar jullie hebben vast wel gehoord dat Nederland de ergste zomerstorm sinds tijden achter de rug heeft, die helaas besloot onze grote appelboom met uilenkast in tweeën te splijten. Een van de ouderuilen bekeek het even vanuit zijn schuine huisje, maar besloot toch dat dit niet zijn ding was en vloog.
Nu zijn we klaar, alles naar de boot rijden en dan ......... hmmm het grote ontspannen.
Liefs en een dikke zoen van Koos en mijzelf.
26 Juli 2015 - 17:24
Jullie Liefste Dochter ;-):
Heel leuk om iets van jullie te horen en te lezen! Succes met de overtocht! Liefs van Gust en mij
26 Juli 2015 - 21:15
Inky:
inky.waarbenjij.nu is nu in Leusden. Leuk om jullie te volgen. Zijn jullie Willem en Marieke met Skye tegengekomen? Die hebben dezelfde route in tegengestelde richting gevaren, zij liggen nu in Athene. Mooie boot en knus interieur heeft Zeezout.
Ik kannie wachten op het volgende verslag.
xx voor jullie beide,
inky -
26 Juli 2015 - 21:21
Marius En Leny:
Leuk dat we op deze manier de trip met jullie kunnen mee(be)leven. Wij doorkruisen Noorwegen met de auto, erg indrukwekkend.
Ik moest nog aan jullie denken toen ik las dat Colin Archer de ontwerper was van de Fram, de boot die Amundsen zo dicht bij de Zuidpool bracht.
Een goed vervolg gewenst.
Groetjes van Marius en Leny
26 Juli 2015 - 22:01
Alfred Op Den Brouw:
Hallo Rob en Annemarie,
Nou dit was een leuke verrassing, dank voor de link en ik zie dat jullie heerlijk genieten op jullie nieuwe boot.
Nog een hele fijne en mooie tijd geweest en tot in de Algarve.
Groeten Fred e Olimpia
Villa Management Solutions. -
27 Juli 2015 - 10:35
Sonja:
Hoi Annemarie en Rob,
Dit klinkt allemaal super.
Leuk om jullie ook zo te volgen, we lijken regelmatig via AIS waar jullie zijn.
Geniet ervan.
Groetjes Ruud en Sonja -
27 Juli 2015 - 22:30
Willem Hoorneman :
Ha mie en Rob,
Tjonge jullie liggen lekker op stoom zo te lezen. Die Griekse baaien en haventjes maken mij wel jaloers hier in Utrecht in de stromende regen. Leuk dat Kees en Feri van de partij waren. Succes met de grote oversteek naar Sicilia. Ik kijk uit naar het volgende verslag.
Veel liefs,
Willem -
31 Juli 2015 - 05:47
Gieneke:
Hallo Annemarie en Rob,
Leuk verslag van jullie zeiltocht.Een spannend project, lijkt me. En erg mooi!! Heel veel plezier en sterkte(?) met de overtocht naar Sicilië. Wij "rollen" ondertussen een rondje door Canada en de VS:)
Groet Gieneke -
02 Augustus 2015 - 08:45
Inge:
Hey Mie en Rob,
Wat leuk om jullie reis zo te volgen. Het ziet er heerlijk uit.
Ik ben net terug van een week Italie (gelukkig net tijdens het slechte weer en De Storm weggeweest). Heb nu nog 6 weken vrij voordat het lesgeven weer begint dus ik volg jullie met belangstelling. Zeilen is niet mijn sterkste kant, gezelligheid daarentegen wel:-)
liefs,
Inge
10 Augustus 2015 - 22:45
Ellen:
Hai zeezoutjes! Bij toeval kwam ik op jullie waarbenjijnu. Wat leuk...ik volg jullie nu ook! En zonder het te weten 'volgen' jullie mij: ahum: in mei stond ik op de brug over het kanaal van korinthie: ik dacht eerst dat het super laagwater was...en het leek me wel spannend om die smalle strook water in te steken in de hoop op niet te veel grote tegenliggers...maar ook dat zal wel naïef zijn. Hebben jullie de bungyjumpers nog gezien? Als het goed is niet: als er een schip aan het begin van het kanaal was werd er niet gesprongen, totdat het voorbij gevaren was. (Dat snap ik dan weer wel gelijk). jullie zijn misschien inmiddels al in Italië aangemeerd; wel spannend zo te lezen zo'n nonstopje. Mochten jullie tijd over hebben of verdwalen: ik kan jullie schotland aanraden! Ook veel eilanden, super mooi; wel wat minder zonnig (blub..inmiddels ben ik weer opgewarmd en droog). Liefs van mij! Goede vaarten
11 Augustus 2015 - 21:42
Christine. :
Wat heerlijk voor jullie dat jullie weer wat langer achtereen weg zijn!! Geniet ervan. En ik vind zeezout een leuk vervolg op Zeeland en zeerover!!
Groetjes!! Christine
19 Augustus 2015 - 14:15
Jaco D. De Visser:
Geweldig dat jullie effen lekker aan het zeilen zijn. Konden wij lekker genieten van het Eagleloft. En hoe! Super genoten en relaxed. Natuurlijk ook de hele boel op stelten gezet en de buurt flink verontrust dmv een white eagle sensation': loungen bij maanlicht, het overdadig eten van 'pastel de nata' en snorkelen voor gevorderden, culinaire uitspattingen met ingrediënten van de supermercado di Moncarapacho en nog zoveel meer! Dank en enjoy your trip! Groeten van Jaco & Co.